Certificat energetic
La ce este necesar certificatul energetic?
Obligativitatea certificatului energetic a fost introdusă în iulie 2013 prin Legea 159/2013 pentru modificarea şi completarea Legii 372/2005 privind performanţa energetică a clădirilor.
Certificatul energetic este necesar în cazul tranzacțiilor și închirierilor imobiliare sau în cazul recepției unei clădiri noi indiferent de destinația acesteia (locuință, administrativă, comercială, industrială).
Cu ajutorul certificatul energetic, beneficiarul obține date importante privind consumul energetic anual al locuinței pentru încălzire, apă caldă. Acest lucru se traduce prin reducerea cheltuielilor și un confort sporit mai ales în sezonul rece.
Nu se elaborează certificat energetic pentru clădiri și monumente protejate care fie fac parte din zone construite protejate, conform legii, fie au valoare arhitecturală sau istorică deosebită și care nu pot fi reabilitate din punctul de vedere al performanței energetice fără a le modifica în mod inacceptabil caracterul ori aspectul exterior; lăcașurile de cult sau alte clădiri dedicate activităților cu caracter religios; clădiri provizorii, prevăzute a se utiliza pe perioade de până la 2 ani, din zone industriale; ateliere și clădiri nerezidențiale din domeniul agricol care necesită un consum redus de energie; clădiri rezidențiale care sunt destinate a fi utilizate mai puțin de 4 luni pe an și clădiri independente, cu o suprafață utilă mai mică de 50 mp.
Certificatul energetic este valabil 10 ani de la data eliberării, cu excepția situației în care, în acest interval, la clădire se efectuează lucrări de renovare majoră care modifică consumurile energetice.
La stabilirea claselor energetice sunt luate în calcul urmatoarele criterii: grosimea pereților, tipul de zidărie, tipul de acoperiș, starea subsolului, starea coloanelor de încălzire, performanța sistemelor de încălzire sau de aerisire.
Pentru elaborarea unui certificat energetic solicitantul va pune la dispoziție o copie după documentația cadastrală și o copie după actul de identitate.
Aceste informații se obțin printr-o vizită(de 10-15 minute) la imobil a autorizatului, din documente specifice, din observații obținute de la proprietar sau prin măsurători specifice.
Clasa energetică a unei cladiri sau apartament este o “notă” dată imobilului în funcție de capacitatea acesteia de a economisi energie. Aceste note pleacă de la clasa A, ce reprezintă consumul cel mai scăzut de energie, până la clasa G corespunzătoare celui mai ridicat consum de energie.
Dacă un imobil are certificat energetic și se dorește întocmirea unei documentații cadastrale(înscrierea în Cartea Funciară a unei construcții noi, rectificare cadastru etc.), certificatul energetic se atașează în documentația cadastrală în copie legalizată.
Cât costă certificatul energetic al apartamentului?
Garsonieră – 200lei
Apartament 2-3 camere – 200lei
Aprtament 4-5 camere – 250lei
Termen de execuție 24H, de la vizita persoanei autorizate la imobil.
Pentru detalii consultați lista completă de prețuri.